Lokasi Pusat Khidmat

Pusat Khidmat Masyarakat - Ahli Parlimen SUBANG

6-2, Jalan Pekaka 8/4, Seksyen 8, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor.
Isnin -Jumaat: 9:00 pagi - 5:00 ptg

Tel: 03 6157 1842 Fax: 03 - 6157 2841

Pages

Sunday, September 30, 2012

Sambutan Hangat di sekitar Perayaan PorTor

Sepanjang Bulan 7 Calendar China, masyarakat Tionghua meraikan perayaan Por Tor untuk menyembah roh-roh mereka yang telah meninggal.
Dalam budaya Tionghua, dipercayai bahawa setiap tahun dalam bulan 7, roh-roh yang masih belum menikmati keamanan akan berkeliaran. Maka, masyarakat Tionghua akan mengadakan upacara sembahyang untuk keamanan roh-roh ini.
Disamping upacara sembahyang ini, kutipan derma melalui jamuan makan dan lelongan barangan diadakan untuk mengutip derma bagi badan-badan kebajikan.
 

Perayaan ini kebiasaannya dianjurkan oleh Persatuan Peniaga-peniaga tempatan. Di kawasan Parlimen SUBANG terdapat hampir 15 Persatuan tempatan yang menganjurkan Perayaan ini. YB Sivarasa telah sempat hadir di kesemua lokasi perayaan ini sepanjang bulan.
Sivarasa telah menerima sambutan yang begitu hangat sekali di setiap lokasi Perayaan PorTor ini. Di Aman Puri, Perayaan Portor adalah yang terbesar di seluruh Selangor. Jamuan Makan Malam sebanyak 360 meja atau seramai 3600 jemputan berjaya dianjurkan. Derma yang dikutip di Perayaan ini, seperti biasa disalurkan ke Pusat Hemodialisis tempatan. Sokongan daripada para jemputan begitu hebat sekali. YB Sivarasa terpaksa mengambil masa selama 1jam 30 minit hanya untuk beredar keluar daripada jamuan tersebut kerana ramai warga tempatan yang ingin bersalaman dan bergambar bersama Wakil Rakyat mereka.
No comments:

Post a Comment